Kopiec kreta

Chyba nie muszę pisać o cieście „Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów.
Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie 🙂

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 12 kawałków

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
½ kostki masła
¾ szklanki mąki pszennej (100 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao

Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 %
2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki cukru pudru
100 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:
6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości

Przygotowanie:

Ciasto :
Masło rozpuścić w garnku i wystudzić.

Białka ubić na sztywno, można dodać szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodać cukier i miksować przez chwilę. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka oraz wystudzone masło.

Do puszystej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać delikatnie całość do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany usztywniacz z cukrem pudrem.

Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół górną odłożyć, a spód delikatnie wybrać za pomocą łyżki, tworząc w cieście wgłębienia (krok 14.).

Na spód ciasta wyłożyć banany (można je lekko skroić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Na banany wyłożyć śmietanę, tworząc półksiężyc.

Pozostałe ciasto pokruszyć na górę i lekko docisnąć do ciasta, tak żeby się nie osypywało.

Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Krok po kroku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *