Krokiety z jajkiem

Szybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Wersja 100 % wegetariańska, bez dodatków mięsnych w postaci pasztetu.

158-krokiety-z-jajkiem-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
4 jajka
14 łyżek mąki
400 ml mleka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Farsz:
6 jajek
1 duża bułka pszenna
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu

Dodatkowo:
1 jajko
100 ml mleka
bułka tarta

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki:

Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i upiec 12 naleśników.

Farsz jajeczny:

Jajka ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, wycisnąć i dodać do jajek. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zawinąć. Panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony.

Krok po kroku:

1. Upiec naleśniki

1. Upiec naleśniki

2. Ugotować jajka

2. Ugotować jajka

 

3. Namoczyć bułkę i wycisnąć z nadmiaru wody

3. Namoczyć bułkę i wycisnąć z nadmiaru wody

4. Wymieszać wszystkie składniki

4. Wymieszać wszystkie składniki

5. Opanierować i upiec krokiety

5. Opanierować i upiec krokiety

Pobierz wersję do druku:

158-krokiety-z-jajkiem-kuchniawedwoje-pl-2

158-krokiety-z-jajkiem-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *