Krokiety z pieczarkami

Wiem, że jak wigilia to głównym składnikiem pierogów i krokietów są grzyby, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów.
Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką.
Ja oczywiście bardzo lubię grzyby, jak i pieczarki 🙂 A Wy co wolicie grzyby, czy pieczarki?

krokiety

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 10 sztuk

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
4 jajka
14 łyżek mąki
400 ml mleka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 kg pieczarek
2 cebule
1 – 2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła

Panierka:
3 jajka
200 ml mleka
szczypta Vegety
bułka tarta

olej do smażenia

Przygotowanie:

Farsz:
Pieczarki umyć i pokroić. Na dno dużego garnka ułożyć 2 plastry masła i przełożyć pieczarki. Całość dusić pod przykryciem przez 20 minut następnie zdjąć pokrywkę i dusić do czasu wyparowania całej wody (około 40 minut).

Następnie posiekać cebulę i zeszklić ją na łyżce masła. Dodać do pieczarek.
Pod koniec duszenia całość doprawić do smaku według uznania.

Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i upiec 10 średniej grubości naleśników.
Gdy farsz lekko ostygnie można zwinąć krokiety. Na każdego naleśnika wykładając po dwie duże łyżki pieczarek.  Panierować dwukrotnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju.

Krok po kroku:

1. Pokroić pieczarki

2. Podsmażyć posiekaną cebulę

3. Dodać cebulę do pieczarek i dusić całość

4. Doprawić farsz solą i pieprzem

5. Zmiksować składniki na ciasto

6. Upiec naleśniki

7. Zwinąć krokiety

8. Opanierować i usmażyć krokiety

Pobierz wersję do druku:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *