Kruche rogaliki z czekoladą

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym.
Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół.

177-kruche-rogaliki-z-czekolada-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 48 sztuk

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny (1 kostka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
2 cukry waniliowe
szczypta soli

Dodatkowo:
250 g kremu czekoladowego

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w zimnym mleku.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze.

Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 5) i na każdy kawałek wyłożyć nadzienie. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki.

Piec partiami po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok po kroku:

1. Drożdże rozmieszać w mleku i zasypać mąką

1. Drożdże rozmieszać w mleku i zasypać mąką

2. Dodać resztę składników

2. Dodać resztę składników

3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia

3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia

3. Ciasto podzielić na 4 części

3. Ciasto podzielić na 4 części

5. Każdą część ciasta rozwałkować i wyciąć 12 trójkątów

5. Każdą część ciasta rozwałkować i wyciąć 12 trójkątów

5. Zwinąć rogaliki z masą czekoladową

5. Zwinąć rogaliki z masą czekoladową

7. Rogaliki wyłożyć na papier do pieczenia i upiec w piekarniku

7. Rogaliki wyłożyć na papier do pieczenia i upiec w piekarniku

8. Posypać cukrem pudrem

8. Posypać cukrem pudrem

Pobierz wersję do druku:

177-kruche-rogaliki-z-czekolada-kuchniawedwoje-pl-2

177-kruche-rogaliki-z-czekolada-kuchniawedwoje-pl-5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.