Kruche rogaliki z dżemem z dyni

Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne!

  Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 48 sztuk

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny (1 kostka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
2 cukry waniliowe
szczypta soli

Dodatkowo:
20 g dżemu dyniowego (Przepis)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w zimnym mleku.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze.

Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkować tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 6) i na każdy kawałek wyłożyć dżem dyniowy. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki.

Piec partiami po 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok po kroku:

 

Jestem bardzo ciekawa jakie są Wasze ulubione słodkie umilacze jesiennych poranków i wieczorów? Moimi najlepszymi przyjaciółmi w jesienne wieczory jest ciepła herbata, gruby koc i interesująca książka, a w gorsze dni zamiast książki słodka rozpusta 😉

2 Comments on “Kruche rogaliki z dżemem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *