Kurczak burger

Kurczak burger to szybki i pyszny domowy fast-food. Chrupiący kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”.

115 Kurczak burger [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 4 sztuki

Składniki:

4 bułki do hamburgerów
250 g fileta z kurczaka
4 plasterki sera
8 listków sałaty
1 pomidor
2 ogórki konserwowe
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżki mąki

Sos:
½ puszki (130 g) pomidorów krojonych
½ cebuli
1 łyżeczka masła
pieprz
sól
papryka mielona

Przygotowanie:

Sos:
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje.

Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka.
Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera.

Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na każdą bułkę ułożyć liść sałaty, kawałek mięsa, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka i polać sosem. Wszystko przykryć liściem sałaty i bułkę.

Smacznego.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć cebulkę

1. Podsmażyć cebulkę

2. Zmiksować pomidory

2. Zmiksować pomidory

3. Wlać pomidory do naczynia z cebulką i gotować do czasu aż sos będzie gęsty

3. Usmażyć cebulę, wlać zmiksowane pomidory i gotować do czasu, aż sos będzie gęsty

4. Mięso pokroić i opanierować

4. Mięso pokroić i opanierować

5. Upiec kurczaka na złoty kolor i dodać ser żółty

5. Upiec kurczaka na złoty kolor i dodać ser żółty

6. Podgrzać bułki

6. Podgrzać bułki

7. Nałożyć składniki

7. Nałożyć składniki

Pobierz wersję do druku:

115 Kurczak burger [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *