Kurczak faszerowany dynią

Kurczak faszerowany dynią to szybkie i proste danie obiadowe dla całej rodziny. Soczysty filet z kurczaka nafaszerowany dynią i serem. Moja propozycja na jesienny obiad.

kurczak faszerowany dynią

  Czas wykonania: 1 h (w tym 30 min studzenia farszu)
  Ilość porcji: 4 sztuki (4 – 8 porcji) 

Składniki:

400 g dyni
1 duża cebula
4 pojedyncze filety z kurczaka (1,2 kg)
1 łyżka natki
5 – 6 łyżek sera (60 g)
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki curry
garść orzechów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dynię obrać i usunąć włóknistą część oraz pestki. Dynię pokroić w małą kostkę.  Cebulę drobno posiekać.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać dynię i oprószyć warzywa solą, pieprzem oraz curry. Dusić na małym ogniu kilka minut. Odłożyć farsz do całkowitego wystygnięcia.

Następnie do dyni dodać starty ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki (można również dodać posiekane orzechy). Wymieszać.

W filetach z kurczaka ponacinać kieszenie na farsz. Mięso nafaszerować i spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków. Przyprawić solą i pieprzem.

Mini roladki smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.

Krok po kroku:

 

Jak Wam się podoba taka propozycja na jesienny obiad? Piszcie w komentarzach Wasze ulubione przepisy z dynią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *