Lazania ze szpinakiem

Lazania wegetariańska ze szpinakiem i różnymi rodzajami serów z sosem beszamelowym.

153-lazania-ze-szpinakiem-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

400 g szpinaku mrożonego
350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.)
3 – 4 ząbki czosnku
łyżka masła
12 płatów makaronu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos beszamelowy:
1 jajko
35 g masła (1/6 kostki)
2 łyżki mąki
350 g mleka
150 g sera żółtego
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
4 plastry masła

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle przez 5 minut, żeby odparowała z niego woda. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy:

W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie powoli wlać mleko, przyprawić solą i pieprzem, wbić jajko – energicznie mieszając.
Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.

Mix serów pokroić w kostkę i wymieszać z wystudzonym szpinakiem.

Całość ułożyć warstwowo z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą (forma najlepiej 20 x 30 cm).
Na spół naczynia ułożyć 3 płaty makaronu, następnie połowę mieszanki serów, kolejne 3 płaty makaronu, mix serów i na górę ułożyć ostatnią warstwę makaronu, wszystko polać gorącym sosem beszamelowym i położyć 4 plastry masła.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć szpinak

1. Podsmażyć szpinak

2. Wymieszać szpinak z mixem serów

2. Wymieszać szpinak z mix-em serów

3. Zrobić sos beszamelowy

3. Zrobić sos beszamelowy

4. Ułożyć warstwowo sos i makaron

4. Ułożyć warstwowo sos i makaron

5. Wylać sos beszamelowy i wyłożyć plastry masła

5. Wylać sos beszamelowy i wyłożyć plastry masła

Pobierz wersję do druku:

153-lazania-ze-szpinakiem-kuchniawedwoje-pl-2

153-lazania-ze-szpinakiem-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz