Leczo

Tradycyjne leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami.

157-leczo-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

3 sztuki kiełbasy śląskiej
400 g cukinii
3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta)
300 g pieczarek
1 cebula
puszka pomidorów (420 g)
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć na łyżce masła kiełbasę i cebulę.

W garnku rozpuścić łyżeczkę masła, wrzucić pokrojone w kawałki pieczarki i poddusić około 10 minut.

Pokroić cukinię i papryki w kawałki i dodać do pieczarek – dusić kolejne 10 minut.

Następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory z puszki – całość wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 5 minut i na koniec doprawić do smaku.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć cebulę i kiełbasę

1. Podsmażyć cebulę i kiełbasę

2. Poddusić pieczarki

2. Poddusić pieczarki

3. Pokroić resztę warzyw

3. Pokroić resztę warzyw

4. Dodać kawałki cukinii i papryki

4. Dodać kawałki cukinii i papryki

5. Dodać podsmażoną kiełbasę

5. Dodać podsmażoną kiełbasę

6. Wlać pomidory z puszki

6. Wlać pomidory z puszki

7. Całość doprawić pieprzem i solą

7. Całość doprawić pieprzem i solą

Pobierz wersję do druku:

157-leczo-kuchniawedwoje-pl-2

157-leczo-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz