Lekki graham na drożdżach

Chlebek typy graham zadziwiająco suchy i sypki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

116 Lekki graham na drożdżach[KuchniaWeDwoje.pl] 2

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 1,2 kg (forma 12 x 35 cm)

Składniki:
400 g mąki pszennej
400 g mąki pszennej razowej
40 g drożdży
500 ml mleka (2 szklanki)
125 ml oleju
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

W dużym naczyniu wymieszać obie mąki, zrobić dołek i pokruszyć drożdże. Wlać połowę mleka (o temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą (patrz krok 2). Zaczyn oprószyć mąką, nakryć naczynie ścierką
i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto przez 10 minut. Ponownie odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce.

Blaszkę do pieczenia (forma 35 cm x 12 cm) wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz wyrobić przez 5 minut i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 30 minut.

Chleb piec 45 minut w 200 stopniach.

Krok po kroku:

1. Wymieszać obie mąki

1. Wymieszać obie mąki

2. Drożdzę pokróczyć i zalać mlekiem

2. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem

3. Rozpuszczone drożdże opruszyć mąką i odstawić na chwilę

3. Rozpuszczone drożdże oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia

4. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto

4. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto

5. Odstawić ciasto, aby wyrosło

5. Odstawić ciasto, aby wyrosło

6. Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy

6. Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy

Pobierz wersję do druku:

116 Lekki graham na drożdżach[KuchniaWeDwoje.pl] 3116 Lekki graham na drożdżach[KuchniaWeDwoje.pl] 4116 Lekki graham na drożdżach[KuchniaWeDwoje.pl]

PRZEPIS W KATEGORII .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.