Leniwe paluchy z natką pietruszki

Leniwe paluchy to od dziecka moja ulubiona potrawa. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:)
Zawsze jadłam je obtoczone w bułce tartej i oczywiście bez natki pietruszki – takie klasyczne. Jednak postanowiłam nieco zmodyfikować ten przepis dodając trochę koloru zielonego i ominąć zasmażaną bułkę tartą – i z radością stwierdzam, że takie połączenie smakują mi jeszcze lepiej:)

084 Leniwe paluchy z pietruszką[KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 2-3

Składniki:

250 g sera
100 g ziemniaków gotowanych
1 jajko
50 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
duży pęczek natki pietruszki

Dodatkowo:
20 g masła

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić.
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 3 części, a z każdej części uformować pasek i pociąć na niewielkie kawałki (patrz krok 5.).
Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, przez 5 minut od czasu wypłynięcia paluszków.

Podawać gorące z kawałkiem masła.

Krok po kroku:

1. Ugnieść ziemniaki z serem

1. Ugnieść ziemniaki z serem

2. Wymieszaj wszystkie składniki

2. Wymieszaj wszystkie składniki

3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dodać posiekaną natkę pietruszki

3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dodać posiekaną natkę pietruszki

4. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części

4. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części

5. Z każdego kawałka ciasta uformuj ruloniki i pociąć na małe paluszki

5. Z każdego kawałka ciasta uformuj ruloniki i pociąć na małe paluszki

6. Gotować na małym ogniu

6. Gotować na małym ogniu

Pobierz wersję do druku:

084 Leniwe paluchy z pietruszką[KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *