Łosoś pod pistacjową kołderką

Jest to mój pierwszy przepis na łososia. Szukałam przepisu prostego, ciekawego, a przede wszystkim szybkiego. Wyraźnie czuć smak ryby, a lekko słone pistacje świetnie się z nią komponują. Przyciąga nie tylko zapachem, ale i wyglądem.

019-losos-pod-pistacjowa-kolderka-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji:
2 porcje

Składniki:
300 – 400 g łososia świeżego
sok z cytryny
8 łyżek obranych pistacji
3 łyżeczki bułki tartej
2 łyżeczki masła
3 łyżki startego sera
1 łyżkę oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Łososia  skropić cytryną, doprawić szczyptą soli i pieprzu, odstawić. Następne pokroić na 2-4 kawałki (w zależności od wielkości).

W niewielkim garnku roztopić masło. Dodać do niego posiekane pistacje, bułkę tartą i 3 łyżki startego sera i wszytko wymieszać.

Łososia przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, masę pistacjową ułożyć na łososiu i piec przez 15 minut w 200 stopniach.

Krok po kroku:

1. Posiekać pistacje

1. Posiekać pistacje

2. Łososia skropić sokiem z cytryny i przyprawić

2. Łososia skropić sokiem z cytryny i przyprawić

3. Przygotować masę z pistacji

3. Przygotować masę z pistacji

4. Przekrojonego łososia przełożyć do formy i wyłożyć na niego masę pistacjową

4. Przekrojonego łososia przełożyć do formy i wyłożyć na niego masę pistacjową

Pobierz wersję do druku:

019-losos-pod-pistacjowa-kolderka-kuchniawedwoje-pl-2

019-losos-pod-pistacjowa-kolderka-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz