Makaron z pieczarkami i boczkiem

Makaron z pieczarkami i boczkiem to pomysł na ekspresowy obiad dla całej rodziny! Gotowy w 20 minut. Danie to jest banalnie proste, więc nawet osoby początkujące sobie poradzą. Makaron z pieczarkami i boczkiem można bez problemu zabrać na drugi dzień do pracy i podgrzać w mikrofali.

320 Makaron z pieczarkami i boczkiem KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 4

Składniki:

150 g wędzonego boczku ( ja użyłam szynki)
250 g pieczarek
400 g pomidorów
2 ząbki czosnku
400 g makaronu
50 g masła
50 g sera owczego lub feta
szczypta soli
szczypta pieprzu
zioła

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę.

Czosnek posiekać, a boczek i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle. Dusić kilka minut pod przykryciem. Dorzucić pokrojone pomidory i dusić jeszcze przez 15 minut.

Ugotować makaron.

Do sosu dodać ulubione zioła, doprawić pieprzem i solą (jeśli używasz sera feta, który jest słony lepiej nie dodawać soli).

Makaron odcedzić. Przełożyć do dużej miski, polać go sosem i posypać pokruszonym serem.

Danie należy podać od razu po przygotowaniu, aby nie ostygło lub ewentualnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i podgrzać w piekarniku.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć pieczarki oraz boczek

1. Podsmażyć pieczarki oraz boczek

2. Dodać pomidory

2. Dodać pomidory

3. Doprawić ziołami

3. Doprawić ziołami

Pobierz wersję do druku:                                           

320 Makaron z pieczarkami i boczkiem KuchniaWeDwoje_PL 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *