Makowiec z orzechami i rodzynkami

Po raz kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi.
Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo wszystko wyszedł naprawdę dobry i w sumie bardzo prosty w przygotowaniu 🙂
makowiec
  Czas wykonania: 3 h 30 min (2 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciasto:
50 g margaryny (1/5 kostki)
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mleka
3 małe jaja
20 g drożdży (1/5 pakowania)
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Masa makowa:
850 g gotowej masy makowej z bakaliami
70 g orzechów włoskich
70 g rodzynek
2 łyżki kaszy manny
1 duże jajko

Przygotowanie:

Ciasto:

Przygotować rozczyn:

Do dużej miski lub garnka pokruszyć drożdże. Dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i około 2 łyżek letniego mleka. Wszystko wymieszać (konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę). Odstawić na 10 – 15 minut.

Rozpuścić margarynę i wystudzić.

Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować całość. Na koniec dodać wystudzoną margarynę i jeszcze raz zmiksować. Odstawić do wrośnięcia na 1 – 2 godziny w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości).

Masa makowa:

Masę makową przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej żółtko, kasę mannę i zmiksować.

Białka ubić na pianę.

Do masy makowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe wymieszać z rodzynkami i wylać na formę ( rozmiar formy: 20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wylać masę makową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Piec 50 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka).

Krok po kroku:

1. Przygotować rozczyn

2. Rozpuścić masło

3. Zmiksować składniki na ciasto

4. Dodać masło

5. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

6. Dodać rodzynki

7. Ciasto wylać na formę wyścieloną papierem do pieczenia

8. Do masy makowej dodać żółtka i kaszę mannę

9. Ubić białka i wymieszać z masę makową

10. Wylać masę na ciasto i posypać orzechami

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *