Mazurek przekładany

Mazurek przekładany masą grysikową. Najlepiej smakuje po 5 – 7 dniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami:)

mazurek

  Czas wykonania: 3 h
  Ilość porcji: 18 – 20 kawałków (forma 22 cm x 32 cm)

Składniki:

Ciasto:
400 g mąki pszennej
150 g cukru
70 g miodu
50 g masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:
3 szklanki mleka
4 czubate łyżki grysiku (drobnego, błyskawicznego)
200 g masła (1 kostka)
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
kieliszek rumu lub żubrówki

Dekoracja:
100 g migdałów
10 sztuk migdałów blanszowanych
3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 2 równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (rozmiar 22 cm x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Masa:
Ugotować grysik na mleku; do lekko gotującego się mleka delikatnie wsypać grysik, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Całość gotować na małym ogniu przez 10 minut, nieprzerwanie delikatnie mieszając. Wystudzić.

Masło (w temperaturze pokojowej – najlepiej wyjąc 2 h wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego grysiku, a na koniec wlać alkohol.

Placki wysmarować masą grysikową w proporcjach 1:2 (Kolejno od dołu: pierwszy blat, 2/3 masy, drugi blat i 1/3 masy).  Najwygodniej jest posmarować oba blaty, a dopiero później przełożyć.

Ciasto udekorować i odstawić do lodówki na dzień lub dłużej (najlepiej smakuje po 5/7 dniach).

Krok po kroku:

1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto

2. Podzielić ciasto na 2 części

3. Rozwałkować ciasto

4. Upiec 2 cienkie spody

5. Ugotować grysik

6. Utrzeć masło

7. Do masła dodać zimny grysik i alkohol

8. Przełożyć ciasto masą

9. Udekorować ciasto migdałami i czekoladą

Pobierz wersję do druku:                                           

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Mazurek przekładany | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz