Migdałowiec to jedno z lepszych ciast jakie jadłam, więc przepis oczywiście musiał się tu znaleźć.
Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej przyjaciółki Iwonki, która przywiozła go z rodzinnego domu – podziękowania dla Pani Basi, za podzielenie się jego recepturą:)
Ciasto jest bardzo słodkie i już nie mogę się doczekać, aż znowu zagości na moim stole na Święta Bożego Narodzenia. Polecam serdecznie:)
Czas wykonania: 3 h 30 min
Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm)
Składniki:
Ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej (około 430 g)
1 kostka masła (200 g)
4 żółtka
1 łyżka śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego o smaku migdałowym (Delekta)
1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza :
4 białka
1 szklanka cukru (200 g)
40 g płatków migdałowychMasa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka margaryny (250 g)
sok z ½ cytryny
60 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Masa:
Mleko skondensowane gotować w wodzie około 1 godziny 30 minut (puszką zalewać wodą do jej wysokości lub powyżej).
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 3 równe kawałki.
Beza:
Białka ubić z cukrem pudrem.
Ciasto:
Upiec 3 placki z bezą: każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (forma 22 x 27 cm), następnie każdy płat ciasta wysmarować masą bezową (po 1/3 masy). Ostatni wysmarowany placek dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
Piec placki oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 30 – 35 minut (do czasu zarumienienia bezy). Odstawić placki do wystygnięcia.
Masa:
Margarynę utrzeć, następie zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce wystudzonego mleczka skondensowanego. Na koniec wymieszać łyżką masę z sokiem z cytryny
i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Wystudzone placki przełożyć masą w kolejności: placek bezowy – ½ masy migdałowej – placek bezowy – ½ masy migdałowej – placek bezowy z płatkami migdałowymi.
Całość przykryć ścierką i odstawić na 24 h lub dłużej (najlepiej smakuje po 2, 3 dniach).