Mini pizza w 4 smakach (wersja II)

Mini pizza w 4 smakach (wersja II) to wielka uczta, czyli przepisy na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:)
Tym razem do wyboru:
I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i sałatą)
II. Rybna (z tuńczykiem, serkiem wiejskim i kukurydzą)
III. Cztery sery z brokułami (mix serów i brokuły)
IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem)

070-mini-pizza-w-4-smakach-cz-ii-kuchniawedwoje-pl
  Czas wykonania: 3 h
  Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk)

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
25 g drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli

Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek):
250 g pomidorów (2 sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki soku z cytryny

I. Kebab:
200 g fileta z indyka lub kurczaka
1 łyżka przyprawy do kebabu
1 łyżka oliwy
2 łyżki kukurydzy
3 małe ogórki konserwowe
garść sałaty pekińskiej

Sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
łyżka ziół prowansalskich

II. Rybna (z tuńczykiem):
80 g tuńczyka w sosie własny z puszki
3 łyżki serka wiejskiego
2 łyżki kukurydzy

III. Cztery sery z brokułami:
100 – 120 g mix serów (ser pleśniowy, brie, ser gouda, mozzarella)
70 – 100 g brokułów mrożonych

IV. Włoska:
Pesto bazyliowe (domowej roboty – link do przepisu poniżej)
70 g pomidorów suszonych
10 sztuk czarnych oliwek
50 g sera mozzarella (tartego)
50 g parmezanu

 Dodatkowo:
150 g sera żółtego

Przygotowanie:

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut.
Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce).

Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.

Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut).

Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję).

Wersja kebab: mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać przyprawę wyrosi i usmażyć. Ogórka pokroić w plasterki, sałatę posiekać.

Zrobić sos: mieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić.

Wersja z tuńczykiem: wszystkie składniki dokładnie odsączyć i wymieszać ze sobą.

Wersja z serami i brokułem: ugotować różyczki brokułu, a sery pokroić w małą kostkę.

Wersja włoska: pokroić suszone pomidory i oliwki na mniejsze kawałki.

Sos podzielić na 2 części.

Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody. Na 8 spodów wyłożyć sos pomidorowe, następnie  wyłożyć wszystkie składniki (na ciasto z sosem wyłożyć składniki na pizze rybną i kebab (oprócz sałaty i sosu czosnkowego) ).

Piec 15 minut w 220 stopniach.

Po upieczeniu na 4 pizze kebab wyłożyć sos czosnkowy i poszatkowaną kapustę pekińską.

Przepis na domowe „Pesto bazyliowe

Krok po kroku:

1. Wymieszac drożdże

1. Wymieszać drożdże

2. Zagnieść wszystkie składniki

2. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto

3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

4. Zrobić sos

4. Zrobić sos

5. Przygotować resztę składników

5. Przygotować resztę składników

6. Zrobić 12 placków z ciasta

6. Zrobić 16 placków z ciasta

7. Nałożyć cos

7. Nałożyć sos

8. Wyłożyć składniki na odpowiednie kawałki ciasta

8. Wyłożyć składniki na odpowiednie kawałki ciasta

9. Zrobić sos po pizzy kebab i pociąć sałatę

9. Zrobić sos po pizzy kebab i pociąć sałatę

Pobierz wersję do druku:

070-mini-pizza-w-4-smakach-cz-ii-kuchniawedwoje-pl-5070-mini-pizza-w-4-smakach-cz-ii-kuchniawedwoje-pl-4070-mini-pizza-w-4-smakach-cz-ii-kuchniawedwoje-pl-2

070-mini-pizza-w-4-smakach-cz-ii-kuchniawedwoje-pl-3

070-mini-pizza-w-4-smakach-cz-ii-kuchniawedwoje-pl-6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *