Muffinki z łososiem i pesto

Muffinki z łososiem i pesto to przepis, który znaleźliśmy niedawno z moim mężem w aplikacji odnośnie diet i zdrowego odżywiania. Przepis tak nam się spodobał, że babeczki goszczą na naszym stole co tydzień 🙂 Jeśli lubicie łososia to na pewno Wam również zasmakują. Czekam na Waszą opinię w komentarzach!

Muffinki z łososiem

  Czas wykonania: 35 – 40 min
  Ilość porcji:  9 sztuk (1 sztuka – 195 kcal)

Składniki:

100 g mąki pszennej
70 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g sera żółtego
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml maślanki
3 łyżki pesto z bazylii (Przepis)
1 jajko
100 – 150 g łososia wędzonego w plastrach
2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Ser żółty zetrzeć na tarce, a plastry łososia pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do dużego naczynia.

Ciasto na babeczki wymieszać za pomocą łyżki w dużej misce (dokładnie i delikatnie).

Przełożyć ciasto do 9 foremek na babeczki, można użyć zwykłych papierowych lub sylikonowych wtedy łatwo babeczki będą odchodzić od formy. Babeczki dużo nie urosną, więc spokojnie można wypełnić foremki, aż po ich brzeg.

Babeczki posypać ziarnami sezamu i piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Jeśli chcecie, aby babeczki były ładnie zarumienione na kilka minut można włączyć funkcje piekarnika na grzanie od góry, jednak trzeba uważać, aby sezam się za bardzo nie przypalił.

Krok po kroku:

1. Przełożyć wszystkie składniki do dużej miski

2. Wymieszać składniki

3. Napełnić foremki na babeczki

4. Posypać babeczki sezamem i upiec

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *