Muffinki serowe (na słono)

Dla wszystkich wielbicieli zapiekanego sera i makaronu. Najlepiej smakują gorące.

037 Maffinki serowe [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 7 sztuk

Składniki:
150 g makaronu (typu kokardka mała)
2 łyżki mąki
225 ml mleka
150 g sera żółtego
2 łyżki masła
1 ½ łyżki bułki tartej
pieprz i sól

Przygotowanie:

Posmarować foremki masłem i posypać bułką tartą.

W osolonej wodzie ugotować makaron (al dente).

Przygotować sos; w  garnku roztopić masło, dodać mąkę. Składniki wymieszać z szczyptą soli i pieprzu, aż powstanie gładka zasmażka. Wlać do zasmażki mleko i gotować
ok. 3-5 minut do czasu zgęstnienia. Ściągnąć z gazu, dodać 100 g startego sera i mieszać do czasu całkowitego roztopienia się sera.

Przełożyć makaron do sosu i wymieszać.

Napełnić muffinki nadzieniem i posypać każdą resztą startego sera (50 g).

Piec przez 20 minut w 190 stopniach.

Po upieczeniu foremki podważyć nożem i wyłożyć na talerz.
Najlepiej smakują jeszcze gorące.

Krok po kroku:

1. Przygotować foremki

1. Przygotować foremki

2. Ugotować makaron

2. Ugotować makaron

3. Przygotować masę

3. Przygotować masę

4. Wymieszać masę z serem żółtym

4. Wymieszać masę z serem żółtym

5. Połączyć makaron z masą

5. Połączyć makaron z masą

6. Napełnić mafinki i posypać serem

6. Napełnić formę masą i posypać serem

7. Babeczki wyciągnąc za pomocą noża - podwarzając każdą z boku

7. Babeczki wyciągnąć za pomocą noża – podważając każdą z boku

Pobierz wersję do druku:

037 Maffinki serowe [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.