Mus czekoladowy

Bardzo słodki deser do kawy. Pyszny i delikatny zamiennik ciasta. Mus wykonuje się bardzo szybko, jednak przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.

035 Mus czekoladowy [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 30 min + minimum 3 h chłodzenia
  Ilość porcji: 3

Składniki:
100 g czekolady (50 g mlecznej, 50 g gorzkiej)
½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego
70 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki (30-36%)
2 ½ łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 kostka białej czekolady (opcjonalnie)
6 szt. dekoracji czekoladowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać, aż przestygnie.

Do czekolady dodać jogurt naturalny, serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować.

Rozpuścić na parze wodnej żelatynę z 1-2 łyżce ciepłej wody, poczekać aż ostygnie, ale nie zgęstnieje i połączyć ją z czekoladą.

Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą składników.

Przełożyć do foremek lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Przed podaniem na talerzyk zanurzyć filiżanki we wrzątku, aby łatwiej wyjąć mus.
Mus podawać posypany białą czekoladą.

Krok po kroku:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

2. Kremówkę ubić na sztywno

2. Kremówkę ubić na sztywno

3. Żelatynę rozpuścić

3. Żelatynę rozpuścić

4. Zmiksować czekoladę z resztą składników

4. Zmiksować czekoladę z resztą składników

5. Dodać do masy żelatynę (cały czas miksując)

5. Dodać do masy żelatynę (cały czas miksując)

6. Mus delikatnie wymieszać ze śmietaną

6. Mus delikatnie wymieszać ze śmietaną

7. Przełożyć do filizanek lub foremek

7. Przełożyć do filiżanek lub foremek

Pobierz wersję do druku:

035 Mus czekoladowy [KuchniaWeDwoje.pl] 2035 Mus czekoladowy [KuchniaWeDwoje.pl] 3035 Mus czekoladowy [KuchniaWeDwoje.pl] 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.