Muszle faszerowane serem i szpinakiem

Myślę, że szpinak w takiej postaci posmakuje wszystkim.
Idealna potrawa na kolację przy świecach.

041 Muszle faszerowane serem i szpinakiem [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 2-3

Składniki:
18 szt. makaronu w kształcie muszli
150 g sera feta
40 g sera żółtego
40 g sera mozzarella kulka
250 g szpinaku mrożonego
5 ząbków czosnku
½ cebuli
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju lub oliwy z bazylią
zioła prowansalskie
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Ma patelni roztopić masło i wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i szpinak (szpinak można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Wszystko razem smażyć przez około 10 min.. Pod koniec smażenia doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.

Ser feta pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie połączyć za pomocą widelca ze szpinakiem.

Makaron przepłukać zimną wodą i nafaszerować.

Muszle ułożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego 1 łyżką oleju.

Pokroić mozzarellę na 18 części i ułożyć na każdą muszlę. Na koniec posypać wszystko startym na małych oczkach serem i ziołami prowansalskimi oraz skropić odrobiną oleju.

Piec, aż ser się lekko przyrumieni (około 15 minut w 200 stopniach).

Smacznego.

Krok po kroku:

1. Makaron ugotować

1. Makaron ugotować

2. Podsmażyć cebulkę ze szpinakiem

2. Podsmażyć cebulkę ze szpinakiem

3. Doprawić szpinak

3. Doprawić szpinak

4. Połączyć szpinak z serami

4. Połączyć szpinak z serami

5. Nafaszerować muszle

5. Nafaszerować muszle

6. Posypać muszle startym serem

6. Posypać muszle startym serem

Pobierz wersję do druku:

041 Muszle faszerowane serem i szpinakiem [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz