Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa to intensywny w smaku alkohol dla wielbicieli mocnych trunków.

KuchniaWeDwoje_pl 349 Nalewka śliwkowa (3)

  Czas wykonania: 1 h (+ 40 dni oczekiwania)
  Ilość porcji: 1,5 l
Moc: 45%
Trudność wykonania: łatwe
Miesiąc wykonania: wrzesień-październik

Składniki:

1 kg śliwek
0,5 l spirytusu 96%
0,5 l wódki 40 %
0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wypestkować i przełożyć do dużego słoja. Tak przygotowane owoce zalać alkoholem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na minimum 1 tydzień (optymalnie będzie to 1 miesiąc).

Za pomocą durszlaka oddzielić owoce od nalewu. Nalew wlać do słoika i szczelnie zakręcić, żeby alkohol nie wyparował. Śliwki zasypać warstwami cukrem w dużym słoju. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na kilka dni (optymalnie około tygodnia) aby owoce puściły sok. Dodatkowo od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem i przemieszać owoce z cukrem.

Po kilkudniowym oczekiwaniu odcedzić za pomocą durszlaka syrop. Tak otrzymany płyn połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem. Na tym etapie produkcji można także w razie konieczności dosłodzić nalewkę syropem cukrowym (Zagotować 0,5 szklanki wody z 0,5 szklaną cukru. Syrop wystudzić i dodać do nalewki).

Tak otrzymana nalewką jest  bardzo mętna i zawiera sporo miąższu owocowego. Jeżeli Ci to nie przeszkadza możesz ją przelać prosto do butelek. Ja natomiast tak uzyskaną nalewkę pozostawiam na kilka dni (optymalnie tydzień), aby zawiesina opadłą na dno. Klarowną część nalewki ostrożnie zlać za pomocą wężyka / sitka do butelek.

Z wyżej wymienionych składników otrzymałem 0,75 litra klarowniej nalewki, 0,75 litra nalewki z miąższem oraz 0,5 kg śliwek nasiąkniętych alkoholem, które polecam do ciasta.

Krok po kroku:

1. Umyć śliwy

1. Umyć śliwy

2. Wypestkować owoce

2. Wypestkować owoce

3. Przełożyć owoce do dużego (2-3 litrowego) słoja

3. Przełożyć owoce do dużego (2-3 litrowego) słoja

4. Zalać owoce alkoholem

4. Zalać owoce alkoholem

5. Szczelnie zakręcić słój i odłożyć na minimum tydzień (optymalnie 1 miesiąc)

5. Szczelnie zakręcić słój i odłożyć na minimum tydzień (optymalnie 1 miesiąc)

6. Za pomocą durszlaka oddzielić owoce od nalewu

6. Za pomocą durszlaka oddzielić owoce od nalewu

7. Owoce włożyć do dużego słoja i zasypać warstwami cukrem

7. Owoce włożyć do dużego słoja i zasypać warstwami cukrem

8. Nalew wlać do słoika i szczelnie zakręcić

8. Nalew wlać do słoika i szczelnie zakręcić

9. Zakręcić słój i odstawić na minimum kilka dni żeby owoce puściły sok

9. Zakręcić słój i odstawić na minimum kilka dni żeby owoce puściły sok

10. Za pomocą durszlaka oddzielić owoce od syropu

10. Za pomocą durszlaka oddzielić owoce od syropu

11. Połączyć syrop z nalewem

11. Połączyć syrop z nalewem

12. Przetestować smak i w razie konieczności dosłodzić syropem cukrowym

12. Przetestować smak i w razie konieczności dosłodzić syropem cukrowym

13. Odstawić nalewkę na minimum kilka dni żeby miąższ osiadł na dnie, a nalewka się wyklarowała.

13. Odstawić nalewkę na minimum kilka dni żeby miąższ osiadł na dnie, a nalewka się wyklarowała.

14. Ostrożnie za pomocą wężyka (lub sitka) zlać klarowną cześć nalewki do butelki

14. Ostrożnie za pomocą wężyka (lub sitka) zlać klarowną cześć nalewki do butelki

 

KuchniaWeDwoje_pl 349 Nalewka śliwkowa (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *