Nalewka z dyni

Bardzo lubię złotą polską jesień, a nalewka z dyni mi o niej przypomina. Przepis który warto znać. No i ten smak… mniam, mniam 🙂

Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis na nalewkę na tym blogu mam do Ciebie bardzo wielką prośbę: napisz w komentarzu pod tym artykułem czy chciałbyś więcej takich przepisów. Z góry dziękuję.

186-nalewka-z-dyni-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 – 2 h
  Ilość porcji: 0,7 l – 40%

Składniki:

500 g dyni pokrojonej w kostkę
500 ml wódki 40%
5 goździków
¼ kawałka kory cynamonowej
½ łyżeczki świeżego imbiru
125 ml przegotowanej wody (pół szklanki)
110 g cukru (1/2 szklanki)

Przygotowanie:

Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć,  obrać i pokroić w kostkę (1-2 cm).

Przyprawy; goździki, cynamon (z nim ostrożnie), imbir oraz kostkę dyni wsypać do słoika 1,5 – 2 litrowego. Całość zalać połową litra wódki. Tym razem zdecydowałem się na użycie wódki zamiast spirytusu, ponieważ dynia nie jest soczysta, więc mniejsza stężenie alkoholu wystarczy do ekstrakcji składników roślinnych (wydobycia smaku i koloru dyni).

Słoik szczelnie zakręcić, aby alkohol nie wyparował i całość odstawić na 2 tygodnie w ciepłe oraz słoneczne miejsce. Co kilka dni można wstrząsnąć słojem.

Po 2 tygodniach maceracji odcedzić dynię, a uzyskany płyn zwany nalewem przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy i wlać do słoika.

Następnie w połowie szklanki wody w małym garnku rozpuścić pół szklanki cukru i tak uzyskany roztwór po ostygnięciu dodać do nalewu. Alternatywą dla tego rozwiązania jest zasypanie wcześniej uzyskanej dyni cukrem i próbę odzysku wchłoniętego alkoholu.

Po kolejnym tygodniu oczekiwania przelać klarowną część nalewki za pomocą wężyka do butelek.

Do pełni smaku i aromatu nalewka potrzebuje leżakować minimum 3 miesiące, ale z autopsji wiem, że już następnego dnia po filtracji ma piękny pomarańczowy kolor i niepowtarzalny dyniowy smak.

Krok po kroku:

1. Obrać i pokroić dynię

1. Obrać i pokroić dynię

2. Do słoika wsypać przyprawy

2. Do słoika wsypać przyprawy

3. Dodać dynię

3. Dodać dynię

4. Zalać całość alkoholem

4. Zalać całość alkoholem

5. Odcedzić dynię

5. Odcedzić dynię

6. Przefiltrować do butelek

6. Przefiltrować do butelek

Pobierz wersję do druku:

186-nalewka-z-dyni-kuchniawedwoje-pl-2

186-nalewka-z-dyni-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *