Oliwkowe ciabatty

Przepis z książki kulinarnej z włoskimi daniami.
Przepis sprawdzony, ale niestety w moim wykonaniu ciabatty przypominały bardziej zwykłe bułki z oliwkami, niż wszystkim dobrze znane lekkie i puszyste ciabatty.
Mimo wszystko bardzo smaczne i proste, więc polecam ich wykonanie:)

160-oliwkowe-ciabatty-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 3 h 40 min
  Ilość porcji: 6 sztuk

Składniki:

500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
200 g zielonych oliwek bez pestek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody.

Resztę składników (oprócz oliwek) wsypać do miski, wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto (przez około 5 minut).

Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość.

Oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Następnie formować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić na kolejną 1 godzinę, aby wyrosły.

Bułeczki delikatnie wysmarować wodą i piec 20 minut w 250 stopniach.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić drożdże

1. Rozpuścić drożdże

2. Dodać drożdże do reszty składników

2. Dodać drożdże do reszty składników

3. Zagnieść ciasto

3. Zagnieść ciasto

4. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

4. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

5. Dodać pokrojone oliwki

5. Dodać pokrojone oliwki

6. Uformować podłużne bułeczki

6. Uformować podłużne bułeczki

7. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

7. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

8. Posmarować ciasto wodą

8. Posmarować ciasto wodą

Pobierz wersję do druku:

160-oliwkowe-ciabatty-kuchniawedwoje-pl-2

160-oliwkowe-ciabatty-kuchniawedwoje-pl-3

160-oliwkowe-ciabatty-kuchniawedwoje-pl-4

Dodaj komentarz