Omlet jesienny z grzybami i orzechami

Ten omlet to taki mój mały eksperyment 🙂 Przede wszystkim chciałam wykorzystać kilka pieczarek, aby ich nie wyrzucać.  A nie mając pomysłu co jeszcze mogę dodać, pomyślałam o orzechach, których u nas w domu jest bardzo dużo.
To dość dziwne połączenie, taki omlet z orzechami, ale wyszedł przepyszny! 🙂
Myślę, że lepszym dodatkiem mogłyby być grzyby, więc jeśli ktoś posiada kilka okazów lub ma zapas suszonych to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Złocisty omlety omlet z kawałkami chrupiących orzechów 🙂

183-omlet-jesienny-z-grzybami-i-orzechami-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 2-3

Składniki:

2 jajka
2 łyżki mąki
100 ml mleka
szczypta soli
150 g grzybów lub pieczarek
50 g orzechów włoskich
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Grzyby (u mnie pieczarki) pokroić w kostkę i podsmażyć przez 10 minut na łyżce masła. Orzechy posiekać.

Zmiksować dokładnie jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli (tak, aby na wierzchu pojawiły się bąbelki).

Dodać grzyby (pieczarki) i orzechy.

Na patelni rozgrzać masło i piec omleta z obu stron na niewielkim ogniu na złoty kolor.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć grzyby (pieczarki) na maśle

1. Podsmażyć grzyby (pieczarki) na maśle

2. Posiekać orzechy

2. Posiekać orzechy

3. Zmiksować pozostałe składniki

3. Zmiksować pozostałe składniki

4. Dodać grzyby i orzechy

4. Dodać grzyby i orzechy

5. Podsmażyć na maśle na złoty kolor pod przykryciem

5. Podsmażyć na maśle na złoty kolor pod przykryciem

Pobierz wersję do druku:


183-omlet-jesienny-z-grzybami-i-orzechami-kuchniawedwoje-pl-2183-omlet-jesienny-z-grzybami-i-orzechami-kuchniawedwoje-pl-3183-omlet-jesienny-z-grzybami-i-orzechami-kuchniawedwoje-pl-4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.