Omlet z curry po indyjsku

Omlet z przyprawą carry i ostrym farszem warzywnym, polany sosem na bazie jogurtu i carry.

omlet

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 1-2

Składniki:

2 jajka
60 g papryki (po 20 g różnego koloru)
2 sztuki pieczarek
1 cebula czerwona
1 cebula dymka
kawałek imbiru (5 cm)
1 ząbek czosnku
1 ½ łyżeczki curry
szczypta kurkumy
szczypta cynamonu
szczypta papryki chilli
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki tłuszczu (u mnie olej kokosowy oraz masło)

Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki curry
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Na łyżeczce tłuszczu podsmażyć przez minutę starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę curry, szczyptę kurkumy, cynamonu i papryki chilli.

Dodać do przypraw pokrojone w niewielką kostkę warzywa (papryki, cebulę czerwoną i pieczarki) i smażyć 4 minuty.

Następnie doprawić solą i pieprzem. Wlać około 3 – 4 łyżek wody i całość dusić pod przykryciem przez 10 minut.

Roztrzepać jajka, dodać do nich posiekaną cebulę, pół łyżeczki curry, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość przelać na rozgrzaną patelnie i usmażyć z obu stron na łyżeczce masła.

Na gotowego omleta wyłożyć farsz i zawinąć całość w rulon.

Wymieszać wszystkie składniki na sos, polać nim omleta i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Krok po kroku:

1. Czosnek i przyprawy podsmażyć

2. Warzywa pokroić i dodać do przypraw

3. Warzywa dusić pod przykryciem

4. Roztrzepać jajko i usmażyć omleta

5. Na omlet wyłożyć farsz i zawinąć

6. Przygotować sos

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.