Orzechanki

Orzechanki to autorski przepis oraz nazwa tych pysznych ciasteczek.
Chyba wszyscy znają i lubią kokosanki:) Znane są już od lat i chyba każdy z Was się nimi zajadał. Kilka lat temu moja mama postanowiła zamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały orzechanki:)
Są super ! ! !

171-orzechanki-kuchniawedwoje-pl
  Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h
  Ilość porcji: 32 sztuki

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
4 łyżki wody
2 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
250 g margaryny (1 kostka)
50 g masła (¼ kostki)
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kubek gęstej kwaśniej śmietany 18 %

Dodatkowo:
600 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Wystudzić biszkopt.

Orzechy zmielić.

Polewa:

Margarynę i masło roztopić i dodać cukier i kakao – wymieszać.

Gdy cukier się rozpuści wlać śmietanę i energicznie wymieszać. Całość zagotować – ciągle mieszając, aby polewa się nie przypaliła.

Biszkopt pokroić na 32 kawałki. Każdy kawałek najpierw zanurzyć w polewie a następnie obsypać orzeszkami. Odstawić do wystygnięcia polewy.

Podczas robienia orzechanek polewa będzie zastygać, więc należy ją lekko podgrzać, aby była wodnista.

Krok po kroku:

1. Utrzeć jajka z cukrem

1. Utrzeć jajka z cukrem

2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej

2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej

3. Ciasto przelać do formy i upiec biszkopt

3. Ciasto przelać do formy i upiec biszkopt

4. Pokroić biszkopt

4. Pokroić biszkopt

5. Zmielić orzechy

5. Zmielić orzechy

6. Do roztopionego masła dodać cukier i kakao

6. Do roztopionego masła dodać cukier i kakao

7. Wymieszać całość ze śmietaną

7. Wymieszać całość ze śmietaną

8. Każdy kawałek biszkoptu obtoczyć w polewie kakaowej i orzechach

8. Każdy kawałek biszkoptu obtoczyć w polewie kakaowej i orzechach

Pobierz wersję do druku:

171-orzechanki-kuchniawedwoje-pl-2

171-orzechanki-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *