Papryka faszerowana mięsem i kaszą

Papryka faszerowana to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale również kolację, którą możemy zabrać jako obiad na drugi dzień do pracy. Robi się je bardzo szybko i prosto.
Zdrowi i sycący posiłek.

papryka faszerowana

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 4 sztuki (4 porcje)

Składniki:

4 papryki
400 g fileta z indyka lub kurczaka
100 g kaszy orkiszowej
1 puszkę lub 4 – 5 sztuk pomidorów
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczka pieprzu Cayenne
olej do formy

Przygotowanie:

Ugotować kaszę w osolonej wodzie.

Mięso pokroić w  małe kawałeczki, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju kokosowym.

Do mięsa dodać kaszę, pomidory, przecier oraz resztę przypraw. Wymieszać wszystko i podsmażyć 5 minut.

Odkroić górną część papryki, wydrążyć środek i nafaszerować warzywo kaszą z mięsem.

Na wysmarowaną olejem formę ułożyć papryki. Piec 35 – 40 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Pokroić mięso

2. Ugotować kaszę

3. Usmażyć mięso

4. Do mięsa dodać kasę, pomidory i przyprawić

5. Usunąć gniazda nasienne z papryk

6. Nafaszerować papryki

7. Ułożyć w wysmarowanym naczyniu

8. Upiec papryki i posypać serem

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.