Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem.

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
125 g margaryny
1 jajko
30 g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
250 g kapusty
1 łyżeczka soli
20 g suszonych grzybów
1 łyżka masła
1 łyżka maggi
½ łyżeczka pieprzu

Dodatkowo:
jajko

Przygotowanie:

Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć do garnka i posolić (1 łyżeczką soli), odstawić na 20 minut, aby puściła sok.

Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.

Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka (nie przykrywać).

W między czasie zająć się grzybami: Wypłukać je 3 razy, a następnie gotować przez około 30 minut.

Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem. Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto:

Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości 3 – 5 mm) i wyciąć 12 prostokątów. Następnie wyłożyć na nie farsz z pieczarek i złożyć paszteciki, aby cały farsz był w środku (krok 11.).

Paszteciki wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia w małych odstępach od siebie. Wysmarować każdą sztukę rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką.

Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na „Barszcz czerwony na occie” TUTAJ

Krok po kroku:

 

Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty i grzybów. Jeżeli znasz potrawę gdzie jeszcze można wykorzystać taki farsz to podziel się tym proszę ze mną i czytelnikami bloga pozostawiając komentarz poniżej. 

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *