Paszteciki z pieczarkami

Niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę  lub danie na wigilijny stół.
Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie.
Najlepiej smakują na ciepło.

123 Paszteciki z pieczarkami[KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 20 sztuk

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
125 g margaryny
1 jajko
30 g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g pieczarek
1 łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzu

Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki maku

Przygotowanie:

Farsz:
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić na maśle, do czasu aż odparuje z nich woda. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić i drobno posiekać.

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości 5 mm) i wyciąć 10 cm paski. Następnie wyłożyć na nie farsz z pieczarek i zawinąć w rulon tak, aby cały farsz był w środku (krok 4 i 5).

Każdy rulonik pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć na papier do pieczenia.
Następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem.

Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok po kroku:

1. Pieczarki pokroić i podsmażyć

1. Pieczarki pokroić i podsmażyć

2. Zagnieść ciasto

2. Zagnieść ciasto

3.Posiekać pieczarki

3.Posiekać pieczarki

4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz

4. Ciasto rozwałkować, pokroić i nałożyć farsz

5. Zwinąć roladę i pokroić na kawałki

5. Zwinąć w rulon i pokroić na kawałki

6. Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać makiem

6. Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać makiem

Pobierz wersję do druku:

123 Paszteciki z pieczarkami[KuchniaWeDwoje.pl] 2123 Paszteciki z pieczarkami[KuchniaWeDwoje.pl] 3

Dodaj komentarz