Pasztet z królika

W Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny!
A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika?

  • 465 Pasztet z królika KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h
 Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków)

Składniki:

1 kg tuszy z królika
360 g boczku
250 g wątróbki z królika lub drobiowej
1 duża cebula
2 marchewki
2 pietruszki
4 jajka
1 l wody
liść laurowy
3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz

Przytogowanie:

Królika pokroić na kawałki, a boczek w większą kostkę. Przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną wątróbkę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut.

Mięso i warzywa odcedzić (nie wylewać wywaru z rosołu), wystudzić i zmielić 2 – 3 razy w maszynce.

Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Foremki grubo wysmarować smalcem i napełnić do 2/3 wysokości.

Pasztet zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni od góry, a boki będą odchodzić od formy.

Letni pasztet wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać owinięty w folię aluminiową lub w zamykanym pudełku.

Przepis krok po kroku:

Więcej Wielkanocnych przepisów znajdziecie poniżej:

http://kuchniawedwoje.pl/category/okazje/wielkanoc/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *