Pesto bazyliowe

Przepyszne pesto bazyliowe domowej roboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy.
Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię.

169-pesto-bazyliowe-kuchniawedwoje-pl
  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

1 duży pęczek bazylii
50 g orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
oliwę (4-6 łyżek)
szczypta soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na suchej patelni uprażyć orzeszki pini.

W moździerzu utrzeć bazylię z orzeszkami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę.
Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać.

Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli.

Link do przepisu z użyciem właśnie tego pesto:
http://kuchniawedwoje.pl/mini-pizza-w-4-smakach-wersja-ii/

Krok po kroku:

1. Podprażyć orzechy piniowe

1. Podprażyć orzechy piniowe

2. Zmiażdżyć bazylię, czosnek i orzechy

2. Zmiażdżyć bazylię, czosnek i orzechy

3. Dodać oliwę

3. Dodać oliwę

4. Dodać parmezan

4. Dodać parmezan

Pobierz wersję do druku:

169-pesto-bazyliowe-kuchniawedwoje-pl-2

169-pesto-bazyliowe-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz