Piernik przekładany

Piernik – chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go nie jadła. Często jest na naszych świątecznych stołach, a nowych pomysłów na jego wykonanie, udekorowanie i przełożenie masami jest co niemiara.
Mój przepis na piernika jest z zeszytu mojej mamy – jest on bardzo prosty i szybki.
Ja robię go bardzo często, gdy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego, dlaczego? Odpowiedź jest prosta – potrzebne składniki na jego wykonanie mam zawsze w kuchni.

088 Piernik przekładany [KuchniaWeDwoje.pl] 2
  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm)

Składniki:
Ciasto:
125 g margaryny
180 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
300 g mąki
2 łyżki powideł

Dodatkowo:
200 ml powideł

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i wystudzić.

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto przez 5 minut.

Ciasto wyłożyć na formę (9 x 33 cm) posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż.
Przełożyć piernika powidłami.

 Krok po kroku:

1. Roztopić margarynę

1. Roztopić margarynę

2. Zmiksować wszystkie składniki

2. Zmiksować wszystkie składniki

3. Piec w podłużenej formie

3. Piec w podłużnej formie

4. Przeciąć ciasto wzdłóż

4. Przeciąć ciasto wzdłuż

5. Posmarować ciasto powidłami

5. Posmarować ciasto powidłami

6. Wysmarowany płat przykryć drugą warstwą ciasta

6. Wysmarowany płat przykryć drugą warstwą ciasta

 

Pobierz wersję do druku:

088 Piernik przekładany [KuchniaWeDwoje.pl]

088 Piernik przekładany [KuchniaWeDwoje.pl] 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.