Pierogi z białym serem na słodko

Pierogi z serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:)

pierogi

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 25 sztuk

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
130 ml wody

Masa serowa:
330 g białego sera
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 żółtko

Dodatkowo:
3 łyżki śmietany 12 % lub 100 ml śmietanki 30 %
1 kostka czekolady

Przygotowanie:

Masa:
Ser zmielić 2-krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości.

Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową.
Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia.

Pierogi podawać polane śmietaną 12 % lub ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą.

Krok po kroku:

1. Przygotować ciasto na pierogi

2. Zrobić masę serową

3. Rozwałkować ciasto

4. Wyciąć kółka

5. Nafaszerować ciasto

6. Ugotować pierogi

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *