Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić.

  Czas wykonania: 1 h 30 min   
  Ilość porcji: 30 sztuk

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Farsz:
¼ główki kapusty (około 300 g)
25 g suszonych grzybów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka maggi

Przygotowanie:

Farsz:

Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Drobno poszatkować.

Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki.

Zalać wrzątkiem (0koło 500 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić kapustę.

W garnku rozpuścić masło i rozgrzać olej. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając.

Grzyby przelać wodą kilku krotnie, a następnie gotować 30 minut w 300 ml wody. Odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.

Dodać do kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto.

Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi.  Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.

Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej (3 minuty) i zamrażam. A w dzień Wigilii wrzucam do wrzącej wody na 2 minuty i są gotowe.

Krok po kroku:

 

A Wy jakie tradycyjne dania wigilijne przygotowujecie?  

2 Comments on “Pierogi z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *