Pierogi ze szpinakiem i serem fata

Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki podczas robienia pierogów.
Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny.
Można je jeść i jeść:)

096 Pierogi ze szpinakiem i serem feta [KuchniaWeDwoje.pl]
  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 3 (21 sztuk)

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 ml wody
½ łyżeczki soli

Farsz:
100 g szpinaku
50 g sera feta
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
30 g sera żółtego do posypania
2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Farsz:
Rozgnieść ser feta ze szpinakiem i doprawić całość.

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i cienko rozwałkować ciasto.

Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem.
Następnie sklecić pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia.

Dodatkowo pierogi można posypać startym serem żółtym i dodać odrobinę masła.

 

Krok po kroku:

1. Zagnieść ciasto na pierogi

1. Zagnieść ciasto na pierogi

2. Rozwałkować ciasto i wyciąć kółka

2. Rozwałkować ciasto i wyciąć kółka

3. Przygotować farsz

3. Przygotować farsz

4. Ulepić pierożki

4. Ulepić pierożki

Pobierz wersję do druku:

096 Pierogi ze szpinakiem i serem feta [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz