Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką

Pierogi smażone to rewelacyjna przekąska.
Przepis na ciasto znalazłam w jednej z książek kucharskich, dodałam własną kompozycje na farsz i jestem tym daniem zachwycona.
Jedyny minus pierożków to ich kaloryczność, gdyż są smażone na oleju, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś niezdrowego, prawda? 😉

140-pierozki-z-serem-mozzarella-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-szynka-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 12 szt

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g kostki masła ( ¼ kostki)
½ szklanki śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Farsz:
100 g szynki
125 g sera mozzarelli (1 kulka)
15 oliwek czarnych (50 g)
60 g suszonych pomidorów

Sos czosnkowy:
120 ml jogurtu naturalnego (mały kubek)
3 ząbki czosnku
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskim i oregano

Dodatkowo:
300 – 500 ml oleju do smażenia (w zależności od wielkości naczynia)

Przygotowanie:

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na 10 min.

Farsz:
Szynkę i ser pokroić w niewielką kostkę, oliwki w plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Wymieszać wszystko ze sobą.

Ciasto:
Ciasto rozwałkować (grubości 3-4 cm) i wyciąć za pomocą szklanki kółka.

Nafaszerować i zlepić na kształt pierogów.

Pierożki smażyć partiami w głębokim oleju na mocno złoty kolor.

Podawać z sosem czosnkowym.

Krok po kroku:

1. Wyrobić ciasto

1. Wyrobić ciasto

2. Pokroić i wymieszać składniki na farsz

2. Pokroić i wymieszać składniki na farsz

3. Rozwałkować ciasto

3. Rozwałkować ciasto

4. Wyciąć kółka z ciasta i zlepić pierożki z farszem

4. Wyciąć kółka z ciasta i zlepić pierożki z farszem

5. Usmażyć pierogi na głębokim tłuszczu

5. Usmażyć pierogi na głębokim tłuszczu

Pobierz wersję do druku:

140-pierozki-z-serem-mozzarella-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-szynka-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.