Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym

Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo sycące danie obiadowe. Ciasto na pierogi robi się z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli macie jakieś resztki z wczorajszego obiadu to można je wykorzystać. W kuchni nic się nie może zmarnować! 🙂

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji)

Składniki:

700 g ziemniaków
3 – 4 łyżki mąki pszennej
3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
½ łyżeczki soli

Farsz:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
3 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sos pieczarkowy:
300 g pieczarek
100 ml śmietanki 18 %
2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.

Pokroić w drobną kostkę cebulę i podsmażyć na maśle przez kilka minut. Następnie dodać mięso mielone i  smażyć. Farsz doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

W między czasie przygotować sos pieczarkowy (przepis na sos znajduje się poniżej).

Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać.

Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić.

Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby;

  • Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm
  • Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm.

Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor.

Sos pieczarkowy:

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Na spód garnka dać łyżkę masła, dodać pieczarki i całość dusić przez około 20 – 30 minut. Pieczarki można lekko posolić. Gdy pieczarki będą podduszone należy wlać śmietankę i całość wymieszać.

Przelać do szklanki odrobinę wody z pod pieczarek, dodać do niej mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Całość wlać do sosu pieczarkowego i chwilę gotować, aby całość zgęstniała.

Krok po kroku:

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *