Pikantna tarta z dynią

Tarta z dynią to przekąska nie tylko na Halloween, ale nie różnego rodzaju przyjęcia lub danie obiadowe. Lekko pikantne ciasto, a w środku warstwy dyni i boczku zalane śmietanowym sosem.

  Czas wykonania: 1h 30 min
  Ilość porcji: 3-4 porcje (forma 8 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki wody
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta papryki chilli

Farsz:
350 g dyni (200 g po obraniu)
100 g boczku

Sos:
½ szklanki śmietanki kremówki (125 ml)
2 jajka

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Dynię obrać, usunąć włóknistą część i pestki. Pokroić w plastry i przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i zostawić na 10 – 15 minut. Odcedzić.

Ciasto rozwałkować na blat, który pokryje całą formę (forma o wymiarach 8 cm x 30 cm), łącznie z bokami. Formę wysmarować masłem i posypać mąką; przełożyć ciasto. Ciasto lekko zapiec (10 minut w 200 stopniach).

W między czasie wymieszać śmietankę kremówkę z jajkami.

Na zarumienione ciasto wyłożyć warstwo cienkie plastry boczku i dyni (tak, aby pierwszą i ostatnią warstwą był boczek, u mnie wyszły 3 warstwy, ponieważ miałam małą formę). Całość zalać wymieszanym śmietanowym sosem.

Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok po kroku:

 

Sezon na dynię trwa już miesiąc. Napisz w komentarzu, czy lubisz potrawy z dyni? Jeśli tak to jakie? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *