Pischinger czekoladowy

Pischinger czekoladowy jest jednym z bardzo znanych i lubionych ciastek – zwykły wafel, przełożony kremem w cukierni kosztuje około 25 zł za kg. Ja pokaże Wam jak z małym wysiłkiem pracy i chwilą czasu możecie zrobić cały pudełeczko pysznych czekoladowych wafli za cenę około 10 – 15 zł. Myślę, że warto 🙂

pischinger

  Czas wykonania: 1 h 20 min (3 – 4 h studzenia i 8 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 dużych kwadratów / 32 mniejsze trójkąty

Składniki:

100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
250 ml słodkiej śmietanki 30 %
½ szklanki cukru pudru
1 opakowanie wafli (150 g)

Przygotowanie:

Czekolady połamać, włożyć do niewielkiego garnka, rozpuścić na małym ogniu i dodać cukier puder. Gdy składniki się połączą dodać śmietankę i masło. Gotować, aż zgęstnieje.

Następnie masę czekoladową wystudzić (ja studziłam 2,5 godziny na blacie i na 1 godzinę włożyłam do lodówki), żeby miała konsystencję nutelli (jeżeli wystudzona masa jest zbyt płynna należy ponownie ją zagotować i wystudzić).

Wafle przełożyć kremem, zawinąć w folie i najlepiej na całą noc włożyć do lodówki.

Następnego dnia pokroić w ulubione figury geometryczne.

Gotowe wafle najlepiej przechowywać w strzelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Rada: Aby masa czekoladowa była mniej słodka, można użyć 2 tabliczek czekolady deserowej.

Krok po kroku:

1. Połączyć wszystkie składniki na masę

2. Rozpuścić i dokładnie wymieszać masę czekoladową

3. Wysmarować andruty

4. Zawinąć w folię i schłodzić

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *