Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem

Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem to propozycja na szybki obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Są to placki do których nie potrzeba gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką 🙂

323 Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem KuchniaWeDwoje_PL 1
  Czas wykonania: 30 min  (+ 1 godzina oczekiwania)
  Ilość porcji: 10 – 12 sztuk

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej (100 g)
250 g fileta z kurczaka lub indyka
50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego)
3 jajka
4 łyżki mąki krupczatki (może być pszenna)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka masła
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski (można zrobić to dzień wcześniej).

Mięso pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju przez 5 – 10 minut. Tak upieczone mięso dodać do kaszy.

Następnie na łyżce masła podsmażyć posiekany czosnek i liście szpinaku, do czasu aż szpinak będzie miękki. Dodać do kaszy i kurczaka.

Zawartość miski wymieszać. Wbić jajka i dodać obie mąki oraz przyprawy, ponownie wymieszać.

Masę przekładać za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz tworząc niewielki placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Krok po kroku:

1. Ugotować kaszę

1. Ugotować kaszę

2. Podsmażyć kawałki kurczaka

2. Podsmażyć kawałki kurczaka

3. Podsmażyć szpinak z czosnkiem

3. Podsmażyć szpinak z czosnkiem

4. Wymieszać kaszę z kurczakiem i szpinakiem

4. Wymieszać kaszę z kurczakiem i szpinakiem

5. Dodać pozostałe składniki

5. Dodać pozostałe składniki

6. Smażyć niewielkie placuszki

6. Smażyć niewielkie placuszki

Pobierz wersję do druku:                                           

323 Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem KuchniaWeDwoje_PL 2 323 Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem KuchniaWeDwoje_PL 3

6 Comments on “Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem
  1. Przepis super, tylko zastanawiam się, po co jeszcze mąki i czy można je zamienić zdrowszym odpowiednikiem? 🙂 Czy pominięcie zupełnie mąki sprawi, że kotlety się nie skleją? Może mielone siemie lniane?

    Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *