Placuszki jaglane z kokosem i rodzynkami

Placuszki jaglane z kokosem i rodzynkami to pyszne i pożywne śniadanie na słodko. Wcześniej rzadko używałam kaszy jaglanej, teraz staram się coraz częściej po nią sięgać 🙂 Idealnie nadaje się do placków na słodko oraz na słono! Śniadaniowe placki z kaszy jaglanej to dopiero początek moich eksperymentów, za niedługo kolejny przepis z kaszą w roli głównej 🙂

319 Placuszki jaglane z kokosem i rodzynkami KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 10 sztuk

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
1 szklanka mleka
1 banan
1 jajko
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

Gotować kaszę na mleku przez 12 – 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarła do spodu.

Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 5 – 10 minut.

Zmiksować banana, kaszę i jajko za pomocą blendera. Do powstałej masy dodać rodzynki i wiórki kokosowe. Całość wymieszać za pomocą łyżki.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przełożyć po łyżce masę formując małe placuszki. Masa jest dość gęsta i kleista, więc najlepiej za każdym razem moczyć łyżkę w wodzie.

Smażyć z obu stron na niewielkim ogniu. Proponuję podawać z syropem klonowym lub miodem.

Krok po kroku:

1. Opłukać kaszę i zalać mlekiem

1. Opłukać kaszę i zalać mlekiem

2. Ugotować kaszą na mleku

2. Ugotować kaszą na mleku

3. Zmiksować banana z kaszą

3. Zmiksować banana z kaszą

4. Dodać jajko

4. Dodać jajko

5. Dodać rodzynki i kokos

5. Dodać rodzynki i kokos

6. Usmażyć placuszki

6. Usmażyć placuszki

Pobierz wersję do druku:                                           

319 Placuszki jaglane z kokosem i rodzynkami KuchniaWeDwoje_PL 2


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.