Placuszki z buraka i kuskusu

Burak w roli głównej. Zdrowe i smaczne placuszki z burakiem i kuskusem. Pasują jako dodatek do mięs lub polane jogurtem stanowią pyszne wegetariańskie danie.
burak  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 10 – 12 sztuk

Składniki:

2 średnie buraki
1/3 szklanki kaszy kuskus
1 jajko
2 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Buraki ugotować, wystudzić i obrać. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Buraki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać ugotowaną kaszę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam i przyprawy. Wszystko wymieszać.

Ręką uformować niewielkie kotleciki. Wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec przez 20 minut w 190 stopniach.

Krok po kroku:

1. Ugotować buraki

2. Zetrzeć buraki

3. Dodać resztę składników

4. Wymieszać całość

5. Uformować placuszki

6. Wyłożyć na papier do pieczenia i polać oliwą

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz