Placuszki z kurczakiem i dynią

Placuszki z kurczakiem i dynią to moja kolejna propozycja na obiad dla całej rodziny gotowy w 30 minut, który można przygotować dzień wcześniej. Jesień to niewątpliwie sezon na dynię, dlatego warto wykorzystać ją nie tylko do zup, ale i innych potraw.

348 Placuszki z kurczakiem i dynia KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 12 sztuk (4-6 porcji)

Składniki:

500 g dyni (300 po obraniu o wydrążeniu nasion)
500 g fileta z kurczaka
1 szklanka mąki
4 jajka
½ dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Dynię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka oraz posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i przyprawić. Całość dokładnie wymieszać.

Placki usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krok po kroku:

1. Zetrzeć dynię

1. Zetrzeć dynię

2. Dodać kawałki kurczaka

2. Dodać kawałki kurczaka

3. Dodać posiekaną cebulę

3. Dodać posiekaną cebulę

4. Dodać pozostałe składniki

4. Dodać pozostałe składniki

5. Wymieszać całość

5. Wymieszać całość

6. Usmażyć placki

6. Usmażyć placki

Pobierz wersję do druku:                                           

348 Placuszki z kurczakiem i dynia KuchniaWeDwoje_PL 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *