Placuszki z tuńczyka

Placuszki rybne z natką pietruszki gotowe 20 minut:)

placuszki

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 8 sztuk (3 – 4 porcje)

Składniki:

2 puszki tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym
2 duże jajka
6 – 7 łyżek bułki tartej
3 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Przygotowanie:

Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka i natkę pietruszki.

Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa ma być zbita, tak aby spokojnie można było ją formować) i doprawić do smaku.

Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron.

Krok po kroku:

1. Odsączyć tuńczyka

2. Do ryby dodać pozostałe składniki

3. Wymieszać całość z bułką tartą

4. Uformować małe kotleciki

5. Usmażyć z obu stron na oleju

Pobierz wersję do druku:                                           

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Placuszki z tuńczyka | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz