Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry

Placuszki ziemniaczane z pietruszką i curry – wegetariański obiad. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i stwórz nowe smaczne i szybkie danie dla całej rodziny.

ziemniaczane

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 8 sztuk ( 3 – 4 porcje)

Składniki:

500 g ziemniaków (6 małych sztuk)
½ łyżeczki soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżeczki curry
2 łyżki natki pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju (do smażenia)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować (w mundurkach) w lekko osolonej wodzie.

W między czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na oleju, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.

Ziemniaki wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać resztę wyżej wymienionych składników i dokładnie wymieszać.

Uformować 8 małych kotlecików, obtoczyć każdego w mące kukurydzianej. Smażyć na oleju z obu stron.

Krok po kroku:

1. Ugotować i obrać ziemniaki

2. Podsmażyć cebulkę

3. Ubić ziemniaki

4. Dodać pozostałe składniki

5. Wymieszać na jednolitą masę

6. Uformować kotlety

7. Obtoczyć w mące

8. Usmażyć na tłuszczu

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.