Pomidorowa z duszoną soczewicą

Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem.

pomidorowa

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1 por (około 150 g)
5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
1 ½ szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli

Soczewica duszona:
6 łyżek soczewicy
1 cebula czerwona
3 łyżki oleju
szczypta przyprawy chilli / pieprzu Cayenne
szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Białą część pora pokroić w cienkie paseczki, a czosnek zgnieść i podsmażyć na oleju.

Następnie dodać pomidory, bulion warzywny i koncentrat pomidorowy. Po dodaniu suszonych ziół gotować pod przykryciem przez 25 – 30 minut.

Całość zmiksować za pomocą blendera i doprawić do smaku.

Soczewica duszona: Cebulę czerwoną posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy i soczewicę. Wszystko zalać wodą (około 250 – 300 ml wody). Gotować przez 15 – 20 minut, aż zmięknie.

Krok po kroku:

1. Pokroić pora i czosnek

2. Podsmażyć pora i czosnek na maśle

3. Dodać pomidory

4. Zalać pomidory bulionem

5. Podsmażyć cebulkę

6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować

7. Doprawić do smaku

8. Zmiksować zupę

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz