Postna grochówka

Zupa grochowa to jedno z dań podawane w moim domu na wigilijnym stole. Nie dodaje się do niej żadnego mięsa, ani wędzonki do smaku. Nie trzymamy się wigilijnej tradycji, że powinno być 12 dań wigilijnych, a stół powinien być wypełniony po brzegi jedzeniem. Dania są postne i w umiarkowanej ilości.

zupa grochowa

  Czas wykonania: 1 godzinę 15 min (12 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 8 – 10

Składniki:

400 g grochu połówek
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 – 4 łyżki majeranki
szczypta pieprzu
szczypta soli
kostka rosołowa
kilka kropel maggi
opakowanie łazanek

Przygotowanie:

Groch wypłukać, zalać wodą i odstawić na 8 – 12 godzin, aby groch napęczniał.

Przecedzić groch przez durszlak, przesypać do dużego garnka i zalać 1 l wody. Gotować na niewielkim ogniu około 1 godziny, do czasu aż groch zacznie się rozpadać, a pod koniec gotowania doprawić. Zupę wystudzić i za pomocą blendera zmiksować na jednolity krem.

Podawać z łazankami.

Krok po kroku:

1. Namoczyć groch

2. Wypłukać groch i zalać wodą

3. Gotować do miękkości

4. Całość zmiksować

5. Doprawić do smaku

Pobierz wersję do druku:

grochówkagrochówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *