Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami

Zdrowa i wyrazista w smaku ryba. Pyszne jednogarnkowe danie na piątkowy lub niedzielny obiad.

109 Pstrąg z pieczonymi ziemniakami[KuchniaWeDwoje.pl] 2

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 2

Składniki:
2 pstrągi patroszone
16 g masła
½ pęczka koperku
sos z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego

5 sztuk młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
½ pęczka pietruszki
1 łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu Cayenne
1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z cebulę pokrojoną w piórka, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i posiekaną natką z pietruszki. Dodać łyżkę oliwy i doprawić sola, pieprzem Cayenne i tymiankiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach – mieszając od czasu do czasu.

W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli.

Rybę umyć, osuszyć. Środek ryby natrzeć masłem z koperkiem. Wierzch skropić cytryną. Całość posypać solą i pieprzem.

Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut.

Przed podaniem posypać rybę resztą posiekanego koperku.

Krok po kroku:

1. Pokroić ziemniaki

1. Pokroić ziemniaki

2. Pokroić cebilę i czosnek

2. Pokroić cebulę i czosnek

3. Wymieszać cebulę i czosnek z przyprawami i oliwą

3. Wymieszać cebulę, czosnek, przyprawy i oliwę

4. Przełożyć ziemniaki i cebulę do naczynia żaroodpornego

4. Przełożyć ziemniaki i cebulę do naczynia żaroodpornego

5. Wysmarować rybę masłem z koperkiem

5. Wysmarować rybę masłem z koperkiem

6. Skropić rybę cytryną i doprawić

6. Skropić rybę cytryną i doprawić

7. Ułozyć rybę na ziemniaczkach

7. Ułożyć rybę na ziemniaczkach

Pobierz wersję do druku:

109 Pstrąg z pieczonymi ziemniakami[KuchniaWeDwoje.pl]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.