Ptasie mleczko

Ptasie mleczko to ulubiony deser wielu z nas:) Tylko uwaga, bo można się od niego uzależnić – kto nie wierzy, niech obejrzy skecz Grzegorza Halamy – odchudzanie.

  Czas wykonania:  1 h
  Ilość porcji:  20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciemna i jasna pianka:
8 białek
200 g cukru
200 g masła
30 g żelatyny
125 ml wody
sok z 1/2 cytryny
tabliczka mlecznej czekolady
tabliczka białej czekolady

Polewa:
4 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
7 łyżek śmietanki 30%
płaska łyżka żelatyny
50 ml wrzątku

Przygotowanie:

Polewa czekoladowa:

Do garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać masło, kakao oraz cukier. Podgrzać całość mieszając masę do uzyskania jednolitej konsystencji. W szklance rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Gorącą żelatynę przelać do masy i energicznie wymieszać całość.

1/2 polewy wylać na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić formę do lodówki.

Bezowe pianki:

Żelatynę rozpuścić w wodzie z sokiem cytrynowym i pozostawić, aby napęczniała. W garnku rozpuścić 100 g masła.

W między czasie ubić na sztywno białka (ważne, aby były one ciepłe bo szybciej się ubiją), a pod koniec ubijania dodać cukier. Jeszcze chwilę (około 2 minuty) miksować całość na największych obrotach, tak aby cukier się rozpuścił.

Masło zdjąć z palnika, dodać do niego 1/2 napęczniałej żelatyny. Całość rozmieszać.
Następnie dodać tabliczkę mlecznej czekolady i całość rozpuścić.

Do masy czekoladowej dodać 1/2 ubitych białek i delikatnie połączyć składniki za pomocą łyżki.

Ciemną bezową pianę przelać na blaszkę, wyrównać i schłodzić w lodówce.

Zrobić białą bezową pianę, analogicznie jak ciemną:
100 g masła rozpuścić i zdjąć z palnika. Dodać do niego resztę napęczniałej żelatyny i wymieszać składniki.  Następnie dodać tabliczkę białej czekolady i całość rozpuścić.
Do masy z białej czekolady dodać resztę ubitych białek i delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki.

Na ciemną masę białkową wylać jasną pianę z białek, wierzch wyrównać.

Tężejąca polewę czekoladową wylać na wierzch naszego ptasiego mleczka. Wyrównać.
Gdy masa będzie zbyt gęsta, można lekko ją pogrzać, ale należy uważać, aby nie była zbyt ciepła i nie rozpuściła bezowej pianki.

Całość wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Krok po kroku:

 

Jaki kolejny deser chcielibyście, abym dla Was zrobiła?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *